Kraje okolo Stolové hory jsou domovem endemické rostliny, Čajovce kapského (Asphalatus linearis), používaného zde k přípravě tradičního
jihoafrického nápoje ROOIBOS KALAHARI. Tento nápoj je vyhledávaný pro svou nezaměnitelnou medově ovocnou chuť a šarlatový nálev s překrásnou vůní.
Zpracovává se podobně jako lístky čajovníku, neobsahuje však žádný kofein. Díky svým prokazatelně kladným zdravotním účinkům je tento nápoj velmi oblíbený.
Tip na přípravu:
Do vyhřáté konvice o objemu 0.5 litru (či do filtru) nasypte 6-8 gramů rooibosu, nechte (za mírného protřepání) lístky krátce nabrat horkost
a vlhkost z konvice a poté zalijte vroucí vodou (95-100°C). Po 3-5 minutách luhování přelijte nálev přes čajové sítko nebo filtr do
připravené konvice o stejném objemu, popřípadě vyjměte filtr s čajem. Pro rovnoměrnější přípravu nálevu můžete v průběhu luhování odlít část do připraveného šálku a nalít zpět z vrchu do konvice.